Lesopzet

Lesopzet

Opbouw

Een les kleutergym bestaat uit 3 delen, namelijk een inleiding, kern en een afsluiting.
Een inleiding bestaat uit een dansje of spel. Een belangrijk kenmerk van de inleiding is dat de kleuters in de sfeer van de les komen en zich voorbereiden op de kern.
Een kern bestaat uit 2 of meer grondvormen van bewegen. Een aantal voorbeelden zijn rollen, balanceren, schommelen, glijden, duikelen, slepen en vormen met een bal zoals werpen en vangen en schoppen tegen een bal.
Op het einde van de les hebben we een afsluiting. Hierin doen we een afsluitend (inlevend) spel, maar ook kan er dansend een les afgesloten worden. 

 

Structuur

Voor de kinderen is het belangrijk om structuur aan te brengen in de les. De les begint zodra de kinderen binnenkomen. Aan het begin van de les mogen de kinderen met hun ouders, andere kinderen of met ons spelen, totdat we de muziek stop zetten. De ballen worden verzameld en we gaan in een kring zitten. De ouders verlaten de zaal en zien hun kind aan het einde van de les weer terug in de kleedruimte. De aanwezigheid van de kleuters wordt gecontroleerd, zodat we ook kunnen zien wanneer er iemand meerdere weken niet aanwezig is geweest. Zonder afmelding kunnen wij dan contact opnemen om de reden te achterhalen. Tijdens de les maken we de kleuters in hun eigen spreektaal duidelijk wat we van hun verwachten (verwachtingen uitspreken is belangrijk). De situaties worden zo opgezet dat het duidelijk is hoe dat ze uitgevoerd moeten worden. Aan het einde van de les sluiten we gezamenlijk de les af.

Differentiatie

In Middelrode en Sint Michielsgestel zijn er meerdere groepen waarbij het niveau qua dans en liedjes verschillend is. Zo wordt in een hogere groep het dansen en spelen moeilijker. Bij de grondvormen van bewegen die centraal staan worden meer verwachtingen uitgesproken dan bij een lagere groep. Er worden dan andere eisen gesteld aan de uitvoering en/of de opstelling wordt aangepast.

Ontwikkeling

De lessen kleutergym hebben zich door de jaren heen ontwikkeld. We werken met een jaarplanning waarin duidelijk vermeld staat wanneer welke grondvormen van bewegen behandeld worden. We werken met een cyclus van vier weken waarin twee of meerdere grondvormen van bewegen aan bod komen. Deze bouwen we in de eerste drie weken op van makkelijk naar moeilijk. In de vierde week mogen de kinderen laten zien wat ze geleerd hebben in de vorm van een circuit, waarbij je een rondloop krijgt.

 

Uitvoering

De uitvoering bij alle opdrachten is belangrijk! Dit is een leermoment. Als de kleuter de opdracht niet goed uitvoert dient hij hierin gestuurd te worden. Wanneer je het kind op een positieve manier stimuleert zal het kind meer plezier krijgen in bewegen. Kinderen van deze leeftijd vinden het allemaal leuk om te bewegen. Wij vinden het belangrijk dat de opdracht zoals hij gegeven wordt ook wordt uitgevoerd. Wanneer een kind niet wil (veelal angst) vinden wij het toch belangrijk dat je het kind niet dwingt, maar het kind toch helpt om zijn angst te overwinnen. De methode hiervoor verschilt per kleuter. Door de achtergrond en de ervaring van onze lesgevers zullen de kleuters hierin zo goed mogelijk begeleid worden. Zo kunnen we ze juist op deze jonge leeftijd iets waarde(n)vols meegeven.

Over ons

Lees hier meer over kleutergym, 

de lessen en ons team

Lesrooster

Lees hier welke lesthema's
wanneer aan bod komen

Inschrijfformulier
Enthousiast na de proefles? 
Klik hier om uw kind in te schrijven

Contact

Voornaam*
Achternaam*
E-mailadres*
Telefoon
Bericht
Verzenden

Contactgegevens

Locatie Sint-Michielsgestel

Van den Kerkhoffstraat 27

5271 CH Sint-Michielsgestel

Ingang via Christinastraat

Leoni: 06-41780356

 

Locatie Berlicum/Middelrode

Pastoor Verlindenstraat 22

5258 HV Middelrode

Daan: 06-46087708